ιστορια - πολιτισμοσ - παραδοση

Λαογραφικό μουσείο Εμπεσού, ένα στολίδι στον Βάλτο!

Το Λαογραφικό Μουσείο Εμπεσού δημιουργήθηκε από την αγάπη και τον ιδιαίτερο δεσμό των Εμπεσιωτών με τον τόπο τους και τις παραδόσεις τους. Η σπουδαία αυτή ιδέα ξεκίνησε το 1981 από τον Σύλλογο Εμπεσιωτών στην Αθήνα, "Ο Άγιος Θωμάς". Με συνεπή και μακρόχρονη προσπάθεια, το μουσείο ιδρύθηκε το 1991, και οι αδελφοί Τσαμάκη, παραχώρησαν την οικία τους για να φιλοξενήσει τις συλλογές του μουσείου.

Το 1992 ξεκίνησαν οι πρώτες δωρεές αντικειμένων, μεγάλης λαογραφικής αξίας, που προέρχονταν από Εμπεσιώτες αλλά και από κατοίκους γειτονικών χωριών του Βάλτου.

Γεώργιος Καραϊσκάκης

Ο γιος της καλογριάς

Το Λαογραφικό Μουσείο Εμπεσού διαθέτει μια πλούσια συλλογή από προσωπογραφίες και λιθογραφίες του ήρωα της επανάστασης του 1821, Γεώργιου Καραϊσκάκη!

Το ιστορικό κτίριο του Μουσείου!

Η επιλογή της τοποθεσίας για το Λαογραφικό Μουσείο Εμπεσού αποτέλεσε ένα αναγκαίο βήμα για τη μόνιμη στέγαση των συλλογών του. Μετά από διεξοδικές διεργασίες, επιλέχθηκε το παλιό σχολείο του Εμπεσού, ένα πανέμορφο πέτρινο κτίριο σε ένα σημείο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Το κτίριο λειτούργησε ως σχολείο, αδιάκοπα από το 1916 έως το 1960. Με πολλή αγάπη και προσωπική εθελοντική εργασία από πολλούς Εμπεσιώτες, το κτίριο ανακαινίστηκε και προσαρμόστηκε ώστε να υποδεχτεί τις πολύτιμες συλλογές του μουσείου.

Έτσι, επτά ολόκληρα χρόνια μετά την αρχή, το μουσείο άνοιξε επίσημα τις πύλες του τον Αύγουστο του 2000, και υποδέχτηκε το κοινό του στο ανακαινισμένο παλιό σχολείο του χωριού.

Λαογραφικό Μουσείο Εμπεσού

Ανακάλυψε τον πολιτιστικό πλούτο του Βάλτου μέσα από τις μοναδικές συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου Εμπεσού! Αντικείμενα μιας πολύπλευρης καθημερινότητας που αναδεικνύουν την μοναδική μας παράδοση καθώς και τα ήθη και τα έθιμα του παρελθόντος!

Οι μοναδικές συλλογές του Μουσείου!

Το Λαογραφικό Μουσείο Εμπεσού αναδεικνύει μια πλούσια συλλογή από αντικείμενα που καλύπτουν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής των Εμπεσιωτών αλλά και ολόκληρου του Βάλτου. Στις συλλογές του συμπεριλαμβάνονται εργαλεία ποιμενικά, γεωργικά, αντικείμενα ψυχαγωγίας, φωτογραφικό υλικό και πολλά άλλα. Ειδική μνεία αξίζει η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή προσωπογραφιών και λιθογραφιών του διάσημου Έλληνα επαναστάτη του 1821, Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Η προσπάθεια για την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει το μουσείο και η ανάγκη για επιπλέον χώρο, οδήγησε στην κατασκευή ενός νέου, μεγαλύτερου και σύγχρονου κτιρίου δίπλα από το παλιό σχολείο. Επίσης μια ολοκληρωμένη μουσειολογική μελέτη από την καθηγήτρια Κωνσταντίνα Μπάδα, αναβάθμισε και ενίσχυσε την προβολή των εκθεμάτων του μουσείου.

Επικοινωνια

Επικοινωνια

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι προσωρινά το Λαογραφικό Μουσείο Εμπεσού δεν είναι επισκέψιμο.


View Larger Map

E-mail επικοινωνίας